Ce fel de investitor ești?

Ai vrea să investești dar nu știi de unde să începi? Ne bucurăm că ai ajuns pe pagina web a Forumului Investitorilor Individuali, abia așteptăm să ne întâlnim pe 10 noiembrie la eveniment. Până atunci poți completa un scurt chestionar pentru a te autoevalua și pentru a vedea, cel puțin în prima etapă, cel fel de investitor ai fi. De obicei, administratorii de fonduri și consilierii financiari încep orice discuție cu un potențial investitor cu un chestionar pentru a determina tipul de investitor. Întrebările urmăresc să identifice orizontul de timp disponibil pentru investiții, cunoștințele de investiții și toleranța la risc. Cunoașterea profilului investitorului este utilă pentru elaborarea unui plan de investiții. Chestionarul de mai jos te poate ajuta să îți identifici profilul investițional: combină scorul total răspunzând la întrebări și vezi ce tip de investitor ai fi. Și pentru că este important – completarea chestionarului este complet anonimă.

1. Ce dorești să obții în urma unei investiții?

2. Pentru cât timp ești pregătit să păstrezi investițiile?

3. Cum ai reacționa dacă valoarea investițiilor tale ar scădea cu 15% într-un an?

4. Care este disponibilitatea ta de a risca pe termen scurt în perspectiva unor profituri mai mari pe termen lung?

5. Alege răspunsul potrivit pentru următoarea declarație: Sunt dispus să tolerez fluctuații de piață în perspectiva unui potențial profit mai mare.

6. Alege răspunsul potrivit pentru următoarea afirmaţie: Principala mea preocupare o constituie sentimentul de siguranță; păstrarea banilor în condiții de siguranță este mai importantă decât să câștig profituri mari.

7. În legătură cu investițiile, cât de experimentat crezi că ești?

8. Cât de sigur este venitul tău în viitorul apropiat (cum ar fi salariu, pensie, venituri din alte investiții, etc)?

9. Cum ai descrie situația ta financiară actuală?

Un investitor ar trebui să aleagă un produs de investiții care corespunde obiectivelor sale și sumei de bani pe care o are la dispoziţie, dar și toleranței sale față de risc. Toate investițiile presupun un anumit grad de risc. Acest chestionar nu este suficient pentru a determina strategia ta de investiții, îți recomandăm să obții și opinia unui profesionist.